Varuautomat till jobbet, företaget eller som passiv inkomst

En varuautomat är en obemannad maskin man kan köpa eller sälja varor genom. Man genomför köpet via maskinens betalsystem med mynt, sedlar, kreditkort eller mobiltelefon beroende på vilken typ av varuautomat det handlar om.

Letar man efter ett flexibelt och testat koncept för att sälja produkter obemannat kan en varuautomat laddad med diverse vara det rätta valet. De flesta har idag någon gång i sitt liv genomfört ett köp i en varuautomat.

Vi på Kernberg har testat varuautomater och går igenom fördelar och nackdelar samt besvarar vanliga frågor.

varuautomat till jobbet

Hyra, leasa eller köp

Som med kaffemaskiner finns det många olika sätt att hyra alternativt leasa och till och med köpa varuautomat. Med olika typer av alternativ kring service, underhåll och innehåll.

Vad man ska välja här landar ändå alltid i frågor om hur mycket man är villig att göra själv när det kommer till underhåll och hur stor riskaptit man har.

Hyra eller Leasing av varuautomat

Det vanligaste sättet att införskaffa varuautomat på är med just hyra eller leasing.

Avtal på 3-5 år för leasing eller 1-3 år för hyra med rullande 1 års förlängningar där man måste säga upp avtalet i förväg med 3-6 månader. Självklart finns det andra varianter men detta är det vi har blivit erbjudna i första hand.

Väljer man något av dessa alternativ ingår oftast någon typ av service som standard. Sen finns tillval som exempelvis 4 extra service besök per år för 400 kr/mån.

Hyra eller leasa ser vi som ett bra val om man vill sprida ut betalningarna för sin maskin och om man är mån om sin tid och inte vill lägga den på underhåll kring sin automat.

Köpa Varuautomat

Det är oftare än man tror man kan se varuautomater till salu på diverse marknadsplatser. Här finns möjlighet att hitta begagnade maskiner till bra pris om man är villig att lägga lite tid på att se vad som kan bli problem vid köp av begagnad vendingmaskin.

Tittar man på en ny varuautomat i Sverige i full storlek kan man förvänta sig en kostnad på minst 100 000 kr. Ger man sig ut på sidor för att importera från exempelvis Kina kan det komma ner till 30 000 kr men självklart med en stor adderad risk kring kvalité.

Att köpa ser vi som ett riskabelt alternativ som inte riktigt är värt det. Man kan aldrig veta innan man har testat maskinen på plats på anläggningen hur den kommer att fungera. Att då lägga ut hela summan direkt och göra köpet är riskabelt.

Är besökarna inte så köpsugna som man trott eller att det är fel lösning för just dina besökare, så står man där med en maskin man måste flytta för att få det gå runt eller rentav sälja vidare.

Populära varuautomater

  • Klassisk varuautomat – Den vanligaste typen av automat där vi har en variation på innehållet som oftast består till störst del av snacks och läsk.
  • Läskautomat – En renodlad läskautomat fungerar i princip likadant som en varuautomat och är valet hos många tivolin och nöjesparker.
  • Godisautomat – Detta är också en favorit hos tivolin och nöjesparker, vanligt att ladda dessa med tuggummi liknande innehåll.
  • Leksaksautomat – En klassiker hos främst butiker. Här laddar vi automaten med mindre leksaker och tar oftast betalt med mynt.
  • Kylskåp – Ett alternativ som blivit mer populärt på senaste tid, specielt hos padel arenor. Här har vi en klassisk kyl med betalsystem för att öppna dörren och kunna köpa exempelvis en sport-dryck.
innehåll varuautomat

Innehåll vending machines

Här har vi en av varuautomaternas stora fördel, flexibilitet när det kommer till innehåll.

Vi listar några av de produkter vi sett tillgängliga genom varuautomater:

  • Läsk
  • Drycker
  • Godis
  • Frukt
  • Snacks
  • Matlådor
  • Arbetskläder
  • Tidningar
  • Cigaretter

Den ända limiteringen här (vanligtvis) är att det inte finns tillgång till värme för varm mat eller dryck. Självklart finns det undantag men dessa är mycket sällsynta här i Sverige. I ett land som Japan är det mycket mer populärt med denna typ av vending machine.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

  1. Vart kan man köpa varuautomat?

    En varuautomat kan man köpa, hyra eller leasa av flera olika handlare runt om i Sverige, leta bland bolag som erbjuder kontorsservice och andra typer av automater. Sen finns även marknadsplatser som blocket.se där man kan hitta begagnat.

  2. Hur mycket kostar en vending machine?

    En vending machine i Sverige kostar cirka 120 000 kr att köpa ny. Köper man begagnat eller importerar från Kina kan priset komma ner till cirka 50 000 kr.

  3. Hur mycket kan man tjäna på en varuautomat?

    Detta beror mycket på vilka typer av produkter man säljer och läge på maskinen. Men träffar man rätt i att ge sina kunder det dem behöver på rätt plats ser vi att man kan tjäna runt 5 000 – 10 000 kr i månaden.

  4. Vilken är den bästa varuautomaten?

    Den bästa varuautomaten är den varuautomat som fungerar bäst på just din anläggning. Svårt att generalisera här men om man måste skulle vi säga att en klassisk varuautomat med varierat innehåll är det säkraste köpet.

Underhåll

Bortsett från faktumet att varuautomater brukar stå på offentliga platser där det är mycket folk i rörelse är det i normala fall minimalt med underhåll som behövs kring denna typ av maskin.

Underhåll på en varuautomat kan innefatta:

  • Tömning av kontant fack om man tar emot kontanter.
  • Påfyllning av produkter.
  • Generell rengöring av ytor.

Hur mycket tjänar man på en varuautomat?

Det vi observerat när det kommet till intjäning från varuautomater är att det oftast är mycket mindre marginaler kring produkterna man säljer genom maskinen. Och detta är jämfört med en dryckesautomat eller en kaffemaskin med betalsystem.

När marginalerna är små är det volym som gäller. Att hitta en plats där du är säker på att folk behöver just produkterna du planerar att ha i maskinen är mycket viktigt.

Och sen kommer det att behövas en del testande kring priser och presentation av maskin. Hittar man rätt här kan det betyda inkomster på 5 000 – 10 000 kr/mån per maskin.

Placering, Tillstånd & Upphandling

Rent fysiskt kan man placera de flesta varuautomater eller drickautomater vart som helst där det finns el och uppkoppling till 3g-4g nät (om man har betalsystem) tillgängligt. Vissa automater klarar till och med att stå utomhus, under rimligt skydd som exempelvis på en tågperrong.

När vi letar efter platser att ställa automater är det alltid lättast att börja på privatägda anläggningar då det är lättare att få till avtal och tillstånd. Hitta en plats där man tror att efterfrågan på det som erbjuds i en given automat kommer att vara stor och presentera till ägaren av platsen en plan på hur man kommer att sköta maskinen och vad ägarens vinstandel kommer att vara. Här behövs självklart en plan som tar med alla delar om vad som händer med maskinen vid fel, vem som sköter underhåll/påfyllning etc.

Processen för att ställa ut varuautomater på mark eller anläggning som staten, kommunen eller annan offentlig sector äger är ofta krångligare. Bland annat finns det en hel del organisationer inom offentlig sektor som redan har avtal med ensamrätt kring varuautomater.

Vi kan starta processen på samma sätt som med privat sektor, men sen måste organisationen inom offentlig sektor (om de gillar din idé för hur du tänkt erbjuda automat) i de flesta fallen hålla i en upphandling där de presenterar kraven på vad företaget som får ställa ut automater ska klara av och sen tar in offerter för att avgöra vem som är bäst lämpad för jobbet.

Undantaget för detta är om organisationen kan genomföra en direktupphandling som gör processen mycket lättare då inte organisationen behöver annonsera offentligt om att en upphandling skall ske. För att en direktupphandling ska kunna ske måste värdet på upphandlingen vara mindre än direktupphandlingsgränser.

Slutsats

Vi på kernberg har testat men erbjuder inte varuautomater i sverige idag. Det betyder inte att vi inte tycker att det är en lösning som är rätt för många.

Har man som sagt minimalt intresse av att underhålla sitt val av maskin och inte heller planerar att tjäna några stora pengar på att ha den kan detta vara ett bra val.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt och vi rekommenderar också att läsa vår bästa snacks, kaffe och dryck på jobbet eller anläggningen guide för fler tips kring vilka frågor som är bra att ställa sig innan man gör sitt val.

Vi avslutar med det vi på Kernberg ser som fördelar kontra nackdelar med varuautomater.

Fördelar

  • Minimalt med underhåll
  • Flexibelt utbud
varuautomat till företag

Nackdelar

  • Sämre marginaler
  • Mycket lagerplats
  • Ingen varm dryck eller mat